Van ‘Hoe dan?’ naar ‘Doe dan!’

Image
Thérésa Oost

Afgelopen weken was ik deelnemer bij diverse events van provincies, rijksoverheid, universiteiten en instituties. Het doet me goed om te zien welke goede vragen er gesteld worden om naast antwoorden ook vooral gezamenlijkheid en draagvlak te vinden. Toch vraag ik me weleens af schiet het bewegen van ‘hoe naar doe’ wel (genoeg) op?

 

Vanuit mijn persoonlijke levensvisie en overtuiging kan ik daar gerust ‘ja’ op antwoorden. Toch kriebelt het regelmatig bij mij en zou ik ook graag meer effect willen zien, van al het werk dat ik en anderen verrichtten om een gewenste situatie te bewerkstelligen. En ook dan hoor ik vaak de vraag: Ja en hoe dan?!

 

Daarom hierbij wat tips om zaken sneller in gang te zetten en te houden:

 

  1. Begin waar je bent, met wat je weet en wat je hebt.

Zet de visie in het heden. Leef naar je visie alsof het resultaat er al is. Bouw met alles wat je ter beschikking hebt aan die visie en zoek aansluiting bij anderen die deze visie met je delen. Bij voorkeur mensen die een andere aanpak dan jij hebben, zodat je elkaar niet alleen versterkt, maar ook aanvult.

 

  1. Handel vanuit nieuwsgierigheid

Wees nieuwsgierig en laat dit ook merken. Alleen zo ontdek je waar een deur opengaat als er een andere dichtgaat. Laat je niet ontmoedigen door andersdenkenden. Heb ook de nieuwsgierigheid om een ander perspectief te verkennen. Ook al begrijp je het niet altijd. Begrip tonen voor een andere zienswijze en deze respecteren kan een goed alternatief zijn.

 

  1. Hanteer meervoudigheid: ratio én emotie bijvoorbeeld

We zijn irrationele en emotionele wezens. Dat wij proberen alles in ratio op te lossen is een goede eigenschap om zaken efficiënt en effectief te doen. Echter, bij veel complexiteit en onzekerheid is gevoel, creativiteit en nieuwsgierigheid nodig. En die aanpak strookt vaak niet met ratio. Het grappige is dat dit dan in mijn ervaring juist een zeer emotionele reactie oproept bij degenen die de ratio zo prefereren. Doe het desondanks.

 

  1. Experimenteer en exploreer

Ga experimenteren met wat je denkt te weten en wilt uitproberen in een veilige setting. Verbindt zaken met elkaar die ogenschijnlijk niet(s) met elkaar te maken hebben en kijk wat er gebeurt. En vergeet niet te exploreren. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat je ingehaald wordt voordat je het weet.

 

  1. Erken de kracht van een kinderboek

Wie het boek (of de film) ‘The Never Ending Story’[1] kent, weet waar ik het over heb. Het vinden van de kracht en het antwoord in jezelf. Het ‘is’ er allemaal al, je hoeft het alleen maar aan of uit te spreken! Elk kinderboek is er vol van. Onschuldig, ondeugend, spelen, uitproberen, grenzen verkennen en verleggen. Dank aan Michael Ende, Annie M.G. Schmit, Roald Dahl en alle andere schrijvers van kinderboeken!

 

  1. Durf heilige huisjes omver te halen

Tot slot. Je kunt niet het verschil maken zonder ergens iemand tegen de haren in te strijken. Het zal altijd (een beetje) pijn doen. Als het goed is in eerste instantie bij jezelf. Zodra het alleen pijn oplevert bij de ander, ben je niet goed bezig. Durf impopulaire keuzes te maken.

 

Kijk eens wat en waar dit je brengt. Ik hoor het graag.

Veel succes en plezier gewenst!

 

 

 

[1] Het boek ‘Die unendliche Geschichte’ (1982) van Michael Ende werd in 1984 verfilmd

Image module

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.pentascope.nl/wp-content/uploads/2018/01/Pentascope-homepage-02-2-1.png);background-color: transparent;background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}