Visitatie met dialogen
De lokale context, de afspraken die in de lokale driehoek worden gemaakt en de bijdragen van de corporatie in haar omgeving staan centraal in visitatiemethodiek 6.0. Dat maakt visitatie een goede manier om met elkaar, met de belanghebbenden en met de visitatiecommissie in gesprek te gaan.
Worden de prestaties van de corporatie gezien en gewaardeerd in haar omgeving? En wat betekent dat voor haar toekomstige rol en keuzes? Bij een visitatie door Pentascope vindt dat gesprek open, eerlijk en diepgaand plaats. Het proces van de visitatie is in onze ogen net zo waardevol als het uiteindelijke rapport.
Daarom pakken wij de visitatie anders aan: met meer betrokkenheid van de corporatie zelf. In onze ervaring leer je meer als je zelf actief betrokken bent in plaats van als je een visitatie ondergaat. Het vraagt van de corporatie extra inzet maar daar krijg je veel voor terug. Zoals medewerkers die het rapport geïnteresseerd lezen omdat ze er zelf aan hebben bijgedragen, belanghebbenden die constructief meedenken over (toekomstige) keuzes, belanghebbenden die zichzelf, elkaar en de corporatie zien als een netwerk waaraan ieder een bijdrage levert. En daarmee al tijdens de visitatie met elkaar verbeteren.
Wat maakt onze aanpak anders?
- We gaan nieuwsgierig in gesprek over de achtergrond van de gemaakte keuzes.
- In dialogen gaan de verschillende belanghebbenden, met elkaar en met ons, op een open en dynamische manier in gesprek.
- Twee of drie van jullie mensen, onder wie de bestuurder, zijn bij de dialogen aanwezig. Jullie horen direct uit de eerste hand de waardering en kennen de context ervan.
- De diversiteit van de deelnemende partners aan de dialogen zet jullie prestaties in een breder perspectief, de diversiteit van belangen relativeert het eigenbelang.
- We werken met een commissie die weinig eigen (voor-)oordelen heeft over hoe de branche zou moeten functioneren. De methode zorgt ervoor dat er een gezaghebbend oordeel ontstaat.
Onze aanpak leidt tot een visitatie conform de eisen die SVWN daaraan stelt met een ‘plus’. Centraal in de aanpak staan de dialogen waarin we in gesprek gaan met de belanghebbenden over jullie prestaties, jullie relatie met hen, de mate waarin zij tevreden zijn over de invloed die zij hebben op jullie beleid en jullie betekenis in het lokale netwerk.
Ook nu in de ‘Corona-tijd’ kan een visitatie digitaal doorgaan
- We hebben uitgebreid ervaring met online ondersteuning van gesprekken en dialogen.
- Verdiepende gesprekken doen we met Zoom, Teams of een andere tool die online gesprekken faciliteert.
- De dialogen doen we online met behulp van Zoom / of een ander tool die subgroepen faciliteert. Ook werken we samen met Synthetron, een online chattool die inbreng van deelnemers ophaalt.
- We hebben al op verschillende manieren een rondrit langs het bezit gedaan: een film, een presentatie, een reisbeschrijving voor een individuele rondrit. En we laten ons graag verrassen met nog andere vormen.
- Ook de startbijeenkomst en presentatie van het rapport doen we gewoon online.
- En natuurlijk passen we ons aan de nieuw ontstane mogelijkheden en beperkingen aan. Samen zoeken we oplossingen.
Essentieel in de aanpak is dat de corporatie zich niet “laat” beoordelen maar dat zij zich bewust uitspreekt over wat zij van zichzelf, haar prestaties en haar betekenis in het lokale netwerk vindt. Daarvoor schrijft de corporatie een position paper. Wij vragen jullie ook om jezelf te beoordelen en cijfers te geven op de verschillende onderdelen van de methodiek. De oordelen van de belanghebbenden en van de visitatiecommissie die later in het proces gegeven worden, vormen daarmee een spiegel.
De visitatie bestaat uit drie fasen:
Voor verdere uitwerking per fase klik op de verschillende fasen
Ervaringen
Wij hebben visitaties uitgevoerd voor onder andere:
Ons Doel, Baston Wonen, Acantus, Waterweg Wonen, Havensteder, Trivire, MeerWonen, Woonwenz, Woonvizier, Woonveste, Domein, Tablis Wonen, Beter Wonen IJsselmuiden, Woonstichting Valburg, de Sleutels, Mercatus, Tiwos, Zayaz, Woongoed Middelburg, Vivare, Accolade, Thuisvester, Idealis, Talis, AlleeWonen, RWS partner in wonen, HW Wonen, Mozaïek Wonen, Wooncompagnie, Woontij, Helpt Elkander, QuaWonen, Woningbouwvereniging Langedijk, Huis & Erf, Weller, Welwonen, Woonbron, Veenendaalse Woningstichting, Groen Wonen Vlist, Woningbouwstichting Samenwerking, Woningbouwvereniging Van Erfgooiers BCM Wonen en de Woningstichting.
Kenmerken van de Pentascope aanpak samengevat:
-
Opbouw van het oordeel is transparant; u bent er (deels) bij
-
Concrete vragen aan, en antwoorden van de stakeholders over uw prestatie
-
Normen opgehaald uit de omgeving van de corporatie
-
Gestructureerde ketendialoog geeft inzicht in krachtenveld en keuzes
-
Verankering in eigen organisatie door deelname medewerkers aan dialoog
-
Intensieve werkwijze
-
En kan ook digitaal