Alleen de natuur in, met visie er weer uit

Een aantal blogs terug heb ik beloofd iets te vertellen over mijn ervaringen met de Vision Quest. Vier dagen en nachten heb ik alleen in de natuur doorgebracht, vastend, slechts een zeil, een matje en slaapzak mee. Met maar 1 doel: er krachtiger uitkomen dan ik erin ging. En dat is gelukt. Van tevoren kwam ik al mijn angsten tegen; van angst voor dieren en de donkerte tot de angst dat ik zonder inzichten terug zou komen. Echter tijdens de Vision Quest ben ik geen moment bang geweest. Ik ervoer alleen geborgenheid en liefde. Ik ben met veel inzichten thuisgekomen; zowel op privé als werk gebied. Ik ben meer aanwezig en aandachtiger dan ooit. Ik weet nu beter welke keuzes ik wil maken in mijn leven – keuzes die zowel bij mij passen als waarvoor ik verantwoordelijkheid neem in mijn omgeving.

 

Keuzes als mens in de maatschappij…

Wij als mensen creëren zo goed als alles om ons heen. We creëren organisaties, scholen, kerken, overheid. We creëren banken, politieke partijen, steden, en ga zo maar door. In Nederland is zelfs bijna geen stukje groen meer te vinden wat niet is aangeplant door mensen. En iedere keer als we iets creëren, hebben we de keuze HOE we dat doen en WAT we creëren.
Van dichtbij maak ik iedere dag mee dat de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt, niet altijd de keuzes zijn die ons nu nog steunen of waar we nu nog achter staan. Kijk bijvoorbeeld naar het onderwerp vluchtelingen, waar ik nu nauw betrokken bij ben. Veel vluchtelingen willen graag werken (met en zonder verblijfsvergunning). Maar in vele opzichten wordt het zó moeilijk gemaakt door keuzes uit het verleden. Bijvoorbeeld door gevraagde opleidingseisen en allerlei financiële afspraken waardoor het erg onaantrekkelijk gemaakt wordt om te gaan werken.

Ander voorbeeld is bij een grote overheidsinstantie waar ik voor werk. Zij willen graag duurzamer werken met hun partners, hun projecten circulair maken. Het stokt bij de samenwerking onder andere door allerlei in het verleden opgestelde contracten. Hierdoor is de onderhandelings- en keuzeruimte zo klein geworden dat de keuze om het ook echt circulair uit te voeren snel afbrokkelt.

Bewustere keuzes maken leidt tot een mooiere wereld…

Keuzes worden niet altijd vanuit helder inzicht en transparantie gemaakt. Soms bewust, soms onbewust. Mijn stelling: Als we vanuit een wakkere blik en aanwezigheid alle keuzes zouden maken wordt de wereld van organisaties en instanties er een stuk makkelijker en mooier op. En met wakkere blik bedoel ik bewust, niet alleen vanuit ratio besluiten, maar ook onze intuïtie, hart en buik erbij betrekken. Een blik waarbij we niet alleen aan onszelf denken (of onze eigen organisatie), maar ook aan de omgeving, aan de aarde, aan andere mensen op deze wereld.

En ja, ik hoor de ja, maar-en al….

Ja maar, zo simpel is het niet, de wereld zit complex in elkaar?
Ja maar, er zijn toch altijd tegenstrijdige belangen?
Ja maar, er zijn toch altijd mensen die dat niet doen en kwaad willen?
….. etc.

En dan is mijn antwoord:

Ja, EN als we (met zijn allen) dit doen dan werkt het wel. En als we met aandacht naar elkaar luisteren, dan blijkt een groot deel van de belangen toch niet zo ver van elkaar te liggen als we dachten. En klein beginnen helpt ook….

Pentascope heeft als missie “wereldvrede in 2025”…. Niet omdat wij denken met zo’n 20-koppig aantal dit te kunnen bereiken, maar wel: als niemand het roept en ervoor gaat, wie dan wel?
Te idealistisch? Niet voor mij…

Hoe bewust / aanwezig maak jij je keuzes?

Image module

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.pentascope.nl/wp-content/uploads/2017/11/Pentascope-blog-single-header-01.png);background-color: transparent;background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}