Bouwen aan de betekeniseconomie met Regionomie

Image
Sandra Barth

Met veertig Amersfoorters zijn we bottom-up aan de slag om de regionale economie te versterken op sociale en duurzame wijze. Dit doen we onder de naam Expeditie Nieuw Amersfoort. Tijdens een eerste expeditie op 10 oktober, georganiseerd door Impact Midden, hebben we gezamenlijk vier themagebieden benoemd, die op 26 november tijdens de volgende expeditie worden uitgediept. Doel is te komen tot concrete business cases voor levensvatbare bedrijven, die sociaal en duurzaam ondernemen. Zo bouwt Impact Midden aan een betekeniseconomie in de regio Amersfoort. In deze blog vertel ik waarom ik mij hiervoor inzet.

Mama ik word veganist

Het is alweer flink wat jaartjes geleden dat mijn dochter mij mededeelde dat ze veganist werd. Dit was voor haar de beste manier om de aarde te redden. We zijn met zijn allen immers flink aan het consumeren (ha, één van de thema’s van de Expeditie) en de wereld op gebruiken. ‘Use, produce, loose’, zoals Kate Raworth het noemt. Inmiddels heb ik zelf ook aanpassingen gedaan in mijn eigen leven: ik koop alleen nieuwe kleren als iets stuk is, ik eet bijna geen vlees meer en we hebben één energiezuinige auto in plaats van twee. Maar het blijft op kleine schaal op mijn vierkante meter. Gelukkig wordt er op alle fronten gebouwd aan een betere wereld. De overheid legt (goede) regels op en er zijn steeds meer bewuste ondernemers die hun bedrijfsvoering en hun producten verduurzamen. Maar het is nog niet genoeg. Het bouwen aan een nieuwe economie moet groter, sneller en effectiever!

Over sectoren heen

We moeten over sectoren heen leren samenwerken. Kijken waar de problemen van het ene vraagstuk de andere vraagstukken kunnen oplossen. Er zijn nu eenmaal vraagstukken die je niet als individu of organisatie alléén kunt oplossen. En als je afvraagt waarom ik mij hier zo druk over maak – want het lijkt buiten onze cirkel van invloed te liggen – dan kan ik je vertellen: dat is nu juist niet het geval! Bottom-up kunnen we een beweging veroorzaken, als we onze krachten bundelen. Samen bouwen aan een nieuwe economie en daarmee een de aarde weer gezond maken, zodat wij en onze kinderen daarop kunnen blijven wonen.

Ik wil tegen mijn (klein)kinderen kunnen zeggen dat ik alles gedaan heb wat in mijn macht lag

De afgelopen zomer was het al merkbaar: het kwik steeg regelmatig boven de 40 graden. En dit is nog maar het begin. Toen ik op vakantie was in de Harz, was er zover als ik kon kijken een groot bruin naaldbos.  Geen enkele groene naaldboom meer te bekennen. Door de warmte zijn de bomen gevoelig geworden voor een kever, die alle bomen heeft dood gevreten. Inmiddels zijn ook de Nederlandse bossen aan de beurt. Het zijn maar twee aspecten waar we aan merken dat we actie moeten ondernemen. En wat mij betreft doen we dat niet door actievoeren, maar juist door met elkaar te bouwen aan nieuwe initiatieven die echt het verschil maken. Met vertegenwoordigers van het hele systeem.

Allemaal dezelfde richting op zwemmen

Dat kunnen we niet met deze veertig Amersfoorters, we hebben hier nog veel meer mensen bij nodig! Een leuk filmpje dat aangeeft hoe we de oude structuren met veel individuele initiatieven kunnen kantelen, zie je in dit filmpje van Nemo. Als we allemaal maar dezelfde richting op zwemmen, dan kunnen we echt het verschil maken.

https://www.youtube.com/watch?v=ulucJnxT7B4

Ons doel

We willen met Expeditie Nieuw Amersfoort bouwen aan een nieuwe, duurzame en sociale economie met de aanpak Regionomie, waarmee we over sectoren heen de krachten bundelen. Deze duurzame en sociale economie zorgt ervoor dat we de aarde weer gezond maken en niet uitputten.

Interesse om mee te doen of goede ideeën om ons te helpen? We horen het graag.

Image module
There are 2 comments
  1. Voor de regio Groningen ben ik ook bezig de regionomie in kaart brengen.

    https://nielsbosman5.wordpress.com/regionomie/

    Misschien leuk om te volgen.

    • Sandra Barth

      Hoi Niels, dat is leuk. Ik ga het zeker volgen! Hartelijke groet, Sandra Barth

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.pentascope.nl/wp-content/uploads/2018/01/Pentascope-homepage-02-2-1.png);background-color: transparent;background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}